Přednáška 29. dubna 2024 (Hradec Králové)

Aktuality Přednáška

J

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milé studentky, milí studenti, srdečně Vás zveme na přednášku, pořádanou královéhradeckou pobočkou Jazykovědného sdružení České republiky.

Přednášku na téma

Existují v ruštině jednočlenné věty?

A v češtině?

prosloví

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.

Přednáška se koná v pondělí 29. dubna 2024 od 15 hodin v posluchárně A 28 v Objektu společné výuky (budova A) Univerzity Hradec Králové, Hradecká ul. 1227.

Předpokládaná délka přednášky včetně diskuse je 45 minut.

Stručná anotace:

Téma jednočlenných vět neztrácí v lingvistice svou aktuálnost. Jaké je v binární opozici „věty dvojčlenné – věty jednočlenné“ místo vět s určitým, neurčitým či všeobecným subjektem, vět neosobních, infinitivních a různých typů vět neslovesných? Jednočlenné věty jsou jedním z témat, u něhož se můžeme setkat s nejrůznějšími koncepcemi, jež se liší podle toho, které syntaktické struktury autoři mezi tzv. jednočlenné věty zařazují a které ne včetně úplného odmítání existence této syntaktické kategorie. Některé z těchto koncepcí budou v přednášce představeny v porovnávacím pohledu rusko-českém.

Na přednášku vás zvou

PhDr. Jana Bílková, Ph.D., místopředsedkyně pobočky JS ČR v Hradci Králové